verzameling restauratie aankoop Phonograph.be Patrick historie verkoop
verzameling / collection restauratie / restauration aankoop / achat / buying home Patrick De Caluwé historie / histoire / history verkoop / vente / sell

57. De Auxetophone in gebruik 

The Auxetophone in use     -      L'Auxetophone en fonction

Vorige Start Volgende Orchestration_Celeste_Aida_Cond_-klein.JPG (60897 bytes)

Zoals reeds vermeld waren de Auxeto grammofonen niet echt geschikt voor huiselijk gebruik. Wel waren ze nuttig indien een groot publiek diende bereikt te worden. De kopers kwamen dan meestal ook uit deze sectoren. Men kon deze toestellen dan ook aantreffen in stijlvolle hotels, feestlocaties en danszalen. Attracties die de aandacht van de passanten wilden trekken  behoorden ook tot de afnemers. Het meest werden ze echter ingezet voor concerten in theaters of in open lucht. Omdat niet iedereen de financiën had om zich een grammofoon aan te schaffen en de dure grammofoonplaten van de wereldbefaamde artiesten te kopen of om een theatervoorstellingen bij te wonen, werden er vaak grote concerten gegeven met behulp van de Auxetophone. Op deze voorstellingen werden dan platen te gehore gebracht van de allerbeste zangers. Vaak zorgde een klein orkestje nog voor extra begeleiding. Zoals op de onderstaande foto's te zien is trokken deze concerten duizenden belangstellenden!

Alvorens het publiek het stadium betreedt, best eerst eens testen!

 

Natuurlijk maakte de Gramophone Company zelf gebruik van haar pronkstuk zoals blijkt uit de onderstaande artikels uit de "Talking Machine News and Side Lines". 

Het eerste dateert uit november 1911 en beschrijft het bezoek van Mme. Tetrazzini aan de Gramophone Company fabriek in Hayes, Middelsex. Daar hield deze vermaarde zangeres een optreden voor de arbeiders en een aangevoerde trein vol genodigden. Tijdens de pauzes tussen haar liederen werden enkele selecties gespeeld op de Auxetophone. Op de foto belemmert een stoel het zicht een beetje maar toch is het duidelijk dat hier een "Flemish" style Auxetophone staat. Misschien betreft het wel het toestel afgebeeld op de foto op pagina 55, toen echter nog in opbouw.

 

Het tweede handelt over de feestelijkheden gepaard gaande met de Koninklijke parade op 29 juni 1911. Deze stoet deed ook de City Road te London aan waar de Gramophone Co. haar hoofdzetel had. Het gebouw en de omgeving waren versierd met feestverlichting, wimpels, vlaggen en een over de straat gespannen banier. Het wachtende publiek werd onderhouden met muziek afgespeeld op de Auxetophone ( hier jammer genoeg wel niet te zien ).

 

Lees meer...

VorigeVolgende

 

 

Patrick De Caluwé    Antwerpsesteenweg 48    9140 Temse    Belgium    tel:+32(0)3771 29 77  e-mail patrick@phonograph.be

°°°°°°°°°°°°°°°°°° ©2003: webdesign 4U |  hosted by: webspace 4U | Phonograph siteadmin login | °°°°°°°°°°°°°°°°°°