verzameling restauratie aankoop Phonograph.be Patrick historie verkoop
verzameling / collection restauratie / restauration aankoop / achat / buying home Patrick De Caluw historie / histoire / history verkoop / vente / sell

55. Auxeto-Gramophone           Style Chippendale

Prijs in 1907 : 125 

Vorige Start Volgende

De Auxeto-Gramophone was geen groot commercieel succes. Het toestel speelde te luid voor huiselijk gebruik en had dus slechts nut in grote ruimtes of in de open lucht. Tevens was de werking omslachtig en vergde veel onderhoud aan de luchtpomp, de filters en de Auxetophone-weergever. Deze laatste was heel gevoelig voor olie of onzuiverheden in de persluchttoevoer want die zette zich vast op het beweegbaar en vast rooster. Hierdoor werd het opgewekte geluidsvolume sterk gereduceerd. De oliegesmeerde luchtpomp gaf tevens nog onaangename oliedampen af. Daarnaast was er de exorbitante prijs: 100 of 2500 Fr. voor het model Queen Anne, 110 of 2850 Fr. voor de Flemish-style en zelf 125 voor de Chippendale-style. Dit was het tienvoud van de gangbare prijs voor een heel mooie hoorngrammofoon en voor de meeste mensen meer dan hun jaarloon.  

Toch zijn er wel degelijk van deze toestellen verkocht want van het Queen Anne model en de Victor Louis XVI komt er vandaag de dag toch af en toe n tevoorschijn. De Flemish en Chippendale moeten niet echt populair geweest zijn maar zijn toch wel echt gemaakt. Bewijs hiervan is de Flemish-style Auxeto Gramophone op de vorige pagina en de hierboven afgebeelde foto. Die toont een indrukwekkend aantal arbeiders in de assemblage ruimte van de Gramophone Company fabriek te Hayes, Middlesex in England. In het midden neemt een man een Flemish-style kast onder handen en rechts zie je een andere persoon en iemands arm aan het werk aan een Chippendale-style kast (te herkennen aan de twee witte O ringen vooraan op het meubel).

 

Lees meer...

VorigeVolgende

 

 

Patrick De Caluw    Antwerpsesteenweg 48    9140 Temse    Belgium    tel:+32(0)3771 29 77  e-mail patrick@phonograph.be

2003: webdesign 4U |  hosted by: webspace 4U | Phonograph siteadmin login |