verzameling restauratie aankoop Phonograph.be Patrick historie verkoop
verzameling / collection restauratie / restauration aankoop / achat / buying home Patrick De Caluwé historie / histoire / history verkoop / vente / sell

56. Verschillen tussen de modellen 

Difference  Différence

Vorige Start Volgende

Tussen de Amerikaanse en de Engelse Queen Anne kast waren ook enkele kleine verschillen. Op de prent in het midden zie je de Engelse kast. De foto's er boven en onder zijn van de Amerikaanse uitvoering. De sierstrip wordt op deze laatste onderbroken ter hoogte van het sleutelgat en de lijst onder de deurtjes heeft een ietsjes ander rozet.

 

 

  

Daarnaast zijn er nog de technische verbeteringen. Niet abnormaal wetende dat deze Auxetophones te koop werden aangeboden van 1906 tot 1918. Links zie je telkens de eerste uitvoering, rechts de latere die meestal samenvallen met de introductie van het Louis XVI model in 1909. Als eerste de hoornsteun en geluidsarm.

        

Kleine en grote luchtfilter, tevens op een andere plaats

    

Onlogisch is de aandrijving van de draaitafel door middel van een veermotor. Het toestel had nochtans elektriciteit nodig voor de luchtpompmotor. Aanvankelijk werd gebruik gemaakt van een 3-verenmotor met tandwieloverbrenging naar een verticaal geplaatste snelheidsregulator. Dit type was reeds sinds 1902 in zwang op luxe grammofoons van de Gramophone and Victor Co. Omstreeks 1907 kwam hiervoor een degelijkere uitvoering in de plaats. Nu ook met drie veren maar met wormwieloverbrenging naar een horizontaal geplaatste snelheidsregulator.

  

Grote tank bovenin het compartiment, kleinere tank links tegen de wand.

  

En tenslotte kan de aandachtige kijker ook een verschil opmerken in de luchtpomp. Deze bestaat in feite uit twee delen: rechts de elektrische motor en links de compressor. Op deze laatste zie je een onderscheid in de luchtinvoer, zichtbaar in het midden als een horizontale witte staaf. Ook diens lageringen, al dan niet met oliedop, zijn verschillend. Meer dan waarschijnlijk zijn door de jaren heen ook diverse elektrische motoren gebruikt.

 

 

Nog meer...

VorigeVolgende

 

 

Patrick De Caluwé    Antwerpsesteenweg 48    9140 Temse    Belgium    tel:+32(0)3771 29 77  e-mail patrick@phonograph.be

°°°°°°°°°°°°°°°°°° ©2003: webdesign 4U |  hosted by: webspace 4U | Phonograph siteadmin login | °°°°°°°°°°°°°°°°°°