verzameling restauratie aankoop Phonograph.be Patrick historie verkoop
verzameling / collection restauratie / restauration aankoop / achat / buying home Patrick De Caluwé historie / histoire / history verkoop / vente / sell

  Met de hand aangedreven fonograaf & ander moois 

Hand driven phonograph & other jewels

Phonographe actionné à la main & autres bijoux

Start

Exemplaar vervaardigd door Werner

Aandrijving door met de hand aan het vliegwiel te draaien. Te touwtjes brengen de rotatiebeweging over naar de snelheidsregelaar met bolletjes en vandaar naar de cilinderhouder.

 

 

Oorspronkelijk stond op deze sierlijke basis een stel grote pluimen gemonteerd. Deze werden dan mechanisch in beweging gebracht en moesten zo als waaier functioneren. Omdat de verkoop uitdraaide op een commerciële flop werden de onverkochte exemplaren door Pathé omgebouwd tot een fonograaf. Nu staat het onder verzamelaars nog steeds gekend als " Pathé Éventail ".

 

Bij deze "Le Palmodian" werden de weergever en hoorn gewoon vervangen door een viool waar een saffier naald aan bevestigd was. 

 

Met deze "Eureka"  speelgoed grammofoontjes in blik konden grammofoonplaatjes in was beluisterd worden. De Duitse chocolade  firma "Stollwerck" gebruikte de toestelletjes als publiciteit en vervaardigde hiervoor plaatjes in chocolade. Daarom zijn de hoorntjes vaak gemerkt met "Stollwerck" en zijn deze grammofoontjes als dusdanig gekend. Er bestaan drie versies: in groenkleurig blik met veermotor, in roodkleurig blik met handaandrijving en één met houten behuizing van de veermotor.

 

 

Patrick De Caluwé    Antwerpsesteenweg 48    9140 Temse    Belgium    tel:+32(0)3771 29 77  e-mail patrick@phonograph.be

°°°°°°°°°°°°°°°°°° ©2003: webdesign 4U |  hosted by: webspace 4U | Phonograph siteadmin login | °°°°°°°°°°°°°°°°°°