|
Zoals vermeld op de vorige pagina verkocht Parsons de rechten voor de toepassing en exploitatie van de Auxetophone op fonografen en grammofoons aan de Gramophone Co. Deze introduceerde in 1906 een gamma grammofoons die voorzien waren van een Auxetophone: de Auxeto-Gramophone. Er werden wel heel wat veranderingen aangebracht aan het oorspronkelijke idee, voornamelijk door de voor de Victor Gramophone Co. werkende Amerikaan Wilburn Dennison. De door een motor (A) aangedreven luchtpomp (B) staat onderaan in de kast en blaast de lucht via een oliefilter (C) naar een reservoir (D). Vandaar stroomt deze door een stoffilter (E) en enkele flexibele tubes naar de Auxetophone-weergever (voor alle duidelijkheid: volgens Parsons is de Auxetophone slechts de kleine van een naald voorziene cel die de grammofoonplaat afleest en diens trillingen met behulp van perslucht omzet naar geluid, en in feite dus de klassieke weergever of "soundbox" vervangt. Daar men in England de nadruk wou leggen dat het ging om een grammofoon van de Gramophone Company voorzien van een Auxetophone "soundbox" werd aanvankelijk de term Auxeto-Gramophone gebruikt voor de grammofoon. Geleidelijk aan werd heel het apparaat gewoon de "Auxetophone" genoemd en zo nu ook nog altijd door de verzamelaars. Daarom spreek ik in het vervolg over de Auxetophone-weergever als het over deze cel met naald gaat).
Ook de
Auxetophone-weergever werd door Dennison vernieuwd en vastgelegd in 3
patenten: No25875 van 8 maart 1906, No21080 van 24 januari 1907 en No210843 van
1 februari 1907. Hieronder ziet U de bij de eerste patent horende schets. Zo ziet die Dennison Auxetophone-weergever er dan in het echt uit.
Vanaf
1906 figureerden drie uitvoeringen in de Europese catalogi van de Gramophone
Company. -model
Queen Anne in mahony hout -model
Flemish in eik ( zie op pagina 54) -model
Chippendale ( zie
op pagina 55) In de Verenigde Staten was tot 1910 alleen de hieronder afgebeelde Queen Anne versie te koop bij de Victor Talking Machine Company. Nadien kwam er een luxueuze Louis XVI kast bij ( zie op pagina 53) . Tussen de Europese en Amerikaanse Queen Anne kast zijn enkele kleine verschillen. Meer hierover op pagina 56. Victor Auxetophone , genummerd 192 in de kast Beeld van de vernieuwde luchtpomp
Lees meer...
|
|